Knap staaltje omgevingsintegratie in hartje Wondelgem door Bontinck Architecture & Engineering

Bij Danneels NV en de stad Gent gaan ze er prat op dat Residentie De Wondel is ontworpen door Bontinck Architecture & Engineering. Het nieuwe woonproject met 35 assistentiewoningen is een doordachte creatie met een duidelijke visie. John Bontinck en zijn team zijn dan ook gerenommeerde architecten, die bekend zijn van o.a. de Ghelamco Arena van AA Gent, het Europees Parlement, de Oude Vismijn, Het Jan Palfijn Ziekenhuis in Gent en veel hotels en winkels… niet alleen in ons eigen land. Hun concept biedt dit levensloopbestendig woonproject dan ook een enorme meerwaarde.

Op hun website geven de architecten van John Bontinck een duidelijke inkijk op hoe ze de oude kasteeltuin van Kasteel Morek in Wondelgem hebben omgevormd tot een mooie, groene long en een aangename, rustige plek om te wonen.

Maximaal behoud waardevolle bomen als uitgangspunt

De 35 assistentiewoningen van Residentie De Wondel komen in drie woonvolumes verspreid over de volledige parksite. “Eigenlijk zijn het twee aangrenzende terreinen die door de opdrachtgever, Danneels NV en de stad Gent, werden samengevoegd. De terreinen vormden in het verleden de parktuin van het Kasteel Morek en daar staan dus enkele zeer waardevolle bomen.”

Het kasteel zelf behoort slechts gedeeltelijk tot de parksite. Het gebouw is echt letterlijk van de kelder tot het dak in twee gesplitst. Alleen de achterkant van het Kasteel maakt deel uit van het project. De gevel zorgt voor een mooi beeld voor wie straks Residentie De Wondel binnen rijdt.
Die oprit bevindt zich in de Morekstraat, de enige plek trouwens waar auto’s deze autoluwe site zullen kunnen binnenrijden tot aan een parkeerhaven of ondergrondse garage voor de bewoners.

Via de Winkelstraat, aan de achterzijde van het project, is er enkel een toegang voor wandelaars en fietsers.

Maximaal behoud van het aanwezige bomenbestand was het uitgangspunt van het ontwerp. In samenspraak met een boomexpert, de groendienst, stedenbouw en de brandweer bepaalde Bontinck de inplanting van 3 gebouwen. De meest kenmerkende bomen en bomengroepen waren cruciaal voor de opvallende groenstructuur. “De drie woonvolumes gaan duidelijk de dialoog aan met de karakteriserende elementen op de site waardoor ze zich bijna lijken te nestelen in hun omgeving. Hierbij geeft het bestaande groen meerwaarde aan de nieuwe ontwikkeling.”

Doorheen deze nieuwe groene woonlong loopt een wandel- en fietslint als was het een vertakking in een kruin van een boom. Langs dit functionele pad (brandweg, nutsvoorzieningen) ligt ook de inkom van elke woonentiteit.

Materiaalkeuze in functie van integratie in de groene long.

Elk volume kreeg ook de naam van de belangrijkste bomen in de omgeving mee: Huis Magnolia, Huis De Linde en De Eik. “In alle volumes vind je een ruime overdekte inkom die wordt opgeladen door gemeenschappelijke ruimtes die overgaan in overdekte buitenruimtes. De woonblokken en worden in de buitenaanleg voorzien van een bezoekers-fietsenstalling en een zitbank.”

 “De nieuwe woonvolumes worden zorgvuldig uitgesneden uit de groenmassa. Daarom wordt niet gekozen om de vormentaal van het kasteel over te nemen, maar om het vormingsproces van de volumes zichtbaar te maken in het ontwerp… dit beoogt een integratie in de groenmassieven.”

Of om het eenvoudig uit te drukken. De gebouwen worden opgetrokken in een bruin genuanceerde baksteen, de Archipois Barn Bruin van Wienerberger, een gevelsteen met een levendige en grillige textuur die zich inpast tussen de hoge boomstammen en schaduw absorbeert. De baksteengevels worden subtiel versneden door accenten in aluminium. Deze aluminium gevelbekleding zal samen met de beglazing het omgevende groen reflecteren. Op deze manier wordt de nestelende beweging van de volumes versterkt. Sommige gebouwen krijgen ook een extra groendak.

De aanwezigheid van veel groenperken, zitbanken, terrassen en een petanqueveld op de site garanderen dat Residentie De Wondel elk seizoen van het jaar een bijzonder charmante en aangename plek wordt om te wonen en te vertoeven voor een mooie, rustige oude dag.

Interesse in onze
assistentiewoningen?

Bram Vermeulen
Bram Vermeulen
Wenst u meer informatie over De Wondel?
Vul het formulier in en wij helpen u graag verder.

Ik ga akkoord met de privacy policy.

Door op verzenden te klikken geeft u Danneels/AW Pro toestemming om contact met u op te nemen en uw gegevens te verwerken volgens onze privacy overeenkomst