Een assistentiewoning als slimme koop of verstandige investering?

Begin oktober presenteerde de stad Gent een uitzonderlijke publiek-private samenwerking met externe partners voor de realisatie van 35 erkende assistentiewoningen in het groene hart van deelgemeente Wondelgem. Uniek gelegen in een regio die nood had aan deze vorm van levensloopbestendig wonen. Voor Wondelgemnaars of mensen uit de buurt was er geen enkele mogelijkheid om in eigen regio op oudere leeftijd zelfstandig en aangepast te wonen. 

De twee infoavonden over dit nieuwe woonproject, Residentie De Wondel, waren meteen -met respect voor de coronamaatregelen- volzet. Blijkbaar vinden mensen een assistentiewoning anno 2020 duidelijk een slimme aankoop of een verstandige investering. Maar waarom?

Wat is een erkende assistentiewoning nu precies?   

In een assistentiewoning wonen senioren 100% zelfstandig. In Residentie De Wondel is dat in een moderne, knusse en kwalitatief luxueuze flat met 1 of 2 slaapkamers. Alleen is de flat wel speciaal aangepast om extra veilig te zijn. Er zijn weinig of geen drempels of trappen. Het toilet en de douche zijn voorzien van handgrepen, er is een oproepsysteem voor hulp geïnstalleerd en door het aanpalende woonzorgcentrum is er een uitstekende dienstverlening en 24/7 noodzorg voorzien.

Naast deze private gedeelten heeft elke woonentiteit in Residentie De Wondel nog een ontmoetingsruimte voor de bewoners en bezoekers, een ondergrondse garage met lift, mooie terrassen en een parktuin. Wil je Residentie De Wondel in detail ontdekken, klik dan hier.

Kortom, u woont er autonoom, met alle comfort. Geen zorgen meer om het onderhoud van uw veel te grote huis. Geen hulp nodig van kinderen of vrienden. Integendeel, u leeft op in een nieuwe wereld met andere mensen van uw eigen leeftijd. 

‘Erkende’ assistentiewoningen, zoals in Residentie De Wondel, moeten trouwens aan alle normen voldoen die de Vlaamse overheid voorschrijft. Een uitstekende dienstverlening op maat is er daar maar één van.

Waarom een assistentiewoning kopen om er te gaan wonen?

Bent u 65+ of nadert u die leeftijd en denkt u stilaan aan een veilige woonst, waar u op een fijne en zorgeloze manier kan genieten van een welverdiende rust na een drukke loopbaan, dan is het kopen van een assistentieflat in Residentie De Wondel een uitstekende keuze.
Los van alle praktische voordelen en de zorg- en dienstverlening die het dagelijkse leven makkelijker maken, is het financieel een interessante belegging.

 1. U wordt en blijft altijd eigenaar van een onroerend goed, net zoals u een gewone flat zou kopen in een appartementsgebouw.
   
 2. U koopt in volle eigendom, wat perspectieven biedt voor een goeie successieplanning.
   
 3. Er moet een notariële akte worden opgemaakt. U betaalt registratierechten, maar volgens de huidige wetgeving geldt een vrijstelling van onroerende voorheffing (grondlasten) en u geniet van een verlaagd btw-tarief (12% ipv 21%).
   
 4. Net zoals bij elk ander vastgoed zal de waarde van uw assistentieflat stijgen om diverse redenen (uitstekende ligging, schaarste in de regio, kwalitatieve flat).
  De
  meerwaarde blijft zo volledig voor u en/of uw kinderen.
   
 5. De assistentieflats in Residentie De Wondel zijn betaalbaar: vanaf € 234.000 (excl. kosten uit punt 3)
   
 6. Door de kwaliteit van zowel de materialen als de dienstverlening en algemene infrastructuur bent u er zeker van dat uw assistentieflat tijdloos modern blijft.
   
 7. Sociale meerwaarde. U woont zelfstandig, maar toch niet alleen. U kan maximaal genieten van uw vrijheid en een uitstekende levenskwaliteit tot op latere leeftijd.
   
 8. U bent eigenaar van een privatief deel en een deel van de gemeenschappelijke ruimtes. Bijgevolg zit u in de vereniging van de mede-eigenaars die over het onderhoud en de investeringen in de gemeenschappelijke delen beslist.
   

Een assistentiewoning als investering?

Maar misschien bent u helemaal zelf nog niet aan een assistentiewoning toe. Dan nog kan een zorgflat een interessante belegging zijn als opbrengsteigendom. Spaarboekjes zijn hun waarde helemaal verloren en op de beurs riskeert u ook verlies. Vastgoed is dus nog altijd een zekere, veilige investering. De prijzen blijven stijgen. U haalt een mooi rendement uit uw huuropbrengst en tegelijk omzeilt u een ellenlange wachtlijst bij de zorgbeheerders, zodat u later zorgeloos uw intrek in de assistentieflat kunt nemen.
 
Investeren in assistentiewoningen biedt u een aantal interessante fiscale en sociale voordelen:

 1. U wordt en blijft altijd eigenaar van een onroerend goed, net zoals u een gewone flat zou kopen in een appartementsgebouw.
   
 2. U betaalt geen grondlasten, door de vrijstelling van onroerende voorheffing.
   
 3. U koopt een eigendom aan een verlaagd BTW-tarief van 12% op de constructiewaarde (ipv 21%).
   
 4. Door de grote vraag in de regio Gent/Wondelgem, een dichtbevolkt en snel vergrijzend gebied en een aantrekkelijke ligging (in het groene kasteelpark in hartje Wondelgem), bent u op lange termijn altijd zeker van een meerwaarde van uw vastgoed.
 1. U geniet van een correct, marktconform rendement door de uitstekende kwaliteit van de zorgflats in Residentie De Wondel, de hoge vraag naar huurmogelijkheden en de uitgebreide zorg- en dienstverlening door het aanpalende Woonzorgcentrum.
 1. Met een ervaren beheersinstantie AWPro hebt u een kwalitatief sterke uitbater, die mee zorgt voor een vlotte verhuring van uw assistentieflat. Zij zorgen hierbij voor een prima dienstverlening bij de opmaak van alle contracten, herstellingen én eventueel ook het algemene onderhoud van uw opbrengsteigendom.
   
 2. Wil u later zelf de assistentiewoning betrekken, dan zegt u de huurder met een beperkte opzegtermijn op en kunt u zelf volop genieten van uw eigendom.

U merkt het. Investeren in een assistentiewoning als bewoner of als belegger kan absoluut een slimme zet zijn. Residentie De Wondel is een sterk kwalitatief, duurzaam project op een uitstekende locatie. Met een ervaren uitbater en de steun van de stad Gent is dit project een garantie op slim en zorgeloos samenwonen met respect voor de bewoners/eigenaars en een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.

Meer weten? Neem dan contact op met onze woonconsulenten op 050/47.10.19 of mail ons via dit formulier

 

Interesse in onze
assistentiewoningen?

Wenst u meer informatie over De Wondel?
Vul het formulier in en wij helpen u graag verder.

Ik ga akkoord met de privacy policy.

Door op verzenden te klikken geeft u Danneels/AW Pro toestemming om contact met u op te nemen en uw gegevens te verwerken volgens onze privacy overeenkomst